Od zawsze kocha?am s?odycze. Teraz staram si? wybiera? mniejsze z?o i si?ga? po powiedzmy te zdrowsze, np. gorzka czekolada zamiast mlecznej, lód w kubeczku zamiast w wafelku, deser z owocami zamiast z karmelami i innymi polewami. Ale có? z tego, jak ca?? tabliczk? czekolady jestem w stanie wr?ba? na raz. Moi niezapowiedziani go?cie (nikt teraz nie wpada bez uprzedzenia) jeszcze nigdy nie dowiedzieli si?, jakimi smaczkami bym ich pocz?stowa?a, gdyby do mnie przyszli. Z?apa?am si? na tym, ?e kupowa?am moje ulubione. Oczywi?cie znika?y najpó?niej 3 dni po zakupie. Po?era?am solo š
Tym oto s?owem wst?pu chcia?am Ci powiedzie?, ?e na s?odyczach nawet si? znam i ch?tnie zdradz? Ci, gdzie w Trójmie?cie mo?na zje?? takie, o których b?dziesz d?ugo pami?ta?.
Na pierwszy ogie? idzie: Mi?o.Mi Wytwórnia lodów naturalnych. Swoj? przygod? zaczynali kilka lat temu w Gdyni na ul. ?wi?toja?skiej. Urzekli mnie wówczas nietuzinkowymi rozwi?zaniami. Lody uklepywane ?opatk?, w oldschoolowych pojemnikach z pokrywk?, zaskakuj?ce po??czenia smakowe, np. gruszka z gorgonzol? i orzechami w?oskimi, sorbet szpinak z bananem. Zajrza?am z czystej ciekawo?ci. Teraz zagl?dam systematycznie – z ?akomstwem. Lody smakuj? po prostu jak home made z naturalnych sk?adników. S? pyszne! Próbowa?am ju? lodów z ró?nych manufakturowych wytwórni, ale do Mi?o. Mi. wracam najch?tniej. Obecnie maj? swoje punkty w Gdyni, Sopocie, Gda?sku i Cha?upach.

Koszt: 5,5 z?/porcja.
Ach! Omal bym zapomnia?a ich o eklerach. Smakuj?, tak jak wygl?daj?. Ob??dnie! Jeden ekler potrafi zapewni? uczucie syto?ci na d?ugi czas. Dlatego polecam zje?? go na pó? z osob? towarzysz?c?. Panie ch?tnie przekroj?. Mi?a alternatywa zim?.
Koszt: 10 z?/szt.

Kolejnym deserowym przystankiem s? Amaretki Migda?owe z cukierni Deserownia (lokalizacje w Gdyni i Gda?sku). Absolutne odkrycie 2020 roku. Takich ciastek jeszcze nie jad?am! Sama ich struktura zadziwia. Kruche na zewn?trz, mi?kkie w ?rodku. Do tego wisienka i voilį, mo?na si? zachwyca?. Ekspedientka zapewnia?a mnie, ?e do ich produkcji s? wykorzystywane tylko 3 sk?adniki. Jeszcze nie wiem jakie, ale si? dowiem. No dobra, pokopa?am w internecie i ju? chyba wiem: zmielone migda?y, cukier puder i bia?ko.
Amaterki s? pieru?sko drogie 90 z?/kg. Za jedno, do?? ci??kie ciastko trzeba zap?aci? ok. 3,5 z?, ale zdecydowanie s? warte tej ceny. Raz na jaki? czas mo?na zaszale?. Ba! Nawet trzeba.
Przypuszczam, ?e inne smakowito?ci z Deserowni równie? mog? znale?? swoich wiernych fanów. Wszystko wygl?da?o tam baaardzo smakowicie.
PS: nie bój si? szarpn?? drzwiami w lokalizacji na Red?owie. By?am pewna, ?e Pani zamkn??a 10 min przed czasem. Me w?t?e ko?czyny nie podo?a?y po prostu.
Jeste? fank?/fanem bezy? Koniecznie musisz spróbowa? bezy w Capuccino Cafe (lokalizacje w Sopocie i Jastarni). Deser z bia?ek i cukru w po??czeniu z mas? mascarpone jest okrutnie s?odki. Dla prze?amania s?odyczy dodaje si? owoce, zazwyczaj maliny, truskawki, porzeczki. Geniusz mojej ulubionej bezy polega na tym, ?e dodano do niej owoce ROKITNIKA. Je?li cho? raz próbowa?a?/e? ekstremalnie kwa?nych, pomara?czowych kuleczek, wiesz o czym mówi?. Po??czenie dwóch skrajno?ci daje wspania?y efekt. Porcja bezy z rokitnikiem dla jednej osoby jest ogromna, wi?c lepiej i?? na g?odniaka lub przygotowa? si? psychicznie, ?e wróci si? z bez? w pude?ku. Jednym s?owem polecam!

Cena: 18 z?.
Znów jeste?my w temacie lodów. Nieopodal dworca w Sopocie mo?na natkn?? si? na lodziarni? o jak?e chwytliwej nazwie: Kulki Anulki š Do odwiedzenia tego dobrobytu znów sk?oni?a mnie czysta ciekawo?? (oczywi?cie, ?e przez nazw?). Akurat trafi?am na w?a?cicielk?, zapewne Anulk? š O ka?dym smaku lodów opowiada?a z wielkim zaanga?owaniem, wymienia?a, z jakich sk?adników zosta?y zrobione. Poza klasykami, mo?na tu trafi? na niecodzienne smaki, np. curry, sorbet arbuzowy z mi?t?, pietruszka z limonk?. Po prostu mniam! Lodziarnia stworzona z pasj? i sercem. I to czu?! A? chce si? wspiera? takie biznesy.

Koszt: 5 z?/porcja.
Je?li nie lubisz kr?ci? si? po deserowych lokalach w obawie przed niepohamowanym ?akomstwem, mam równie? inn?, wart? uwagi opcj?. Na nagrod? od ?asucho?erców zas?uguj? kruche ciastka z nadzieniem jagodowym z Cukierni Olsza. Mo?na je kupi? w trójmiejskich Auchan, w dziale z pieczywem! Przyje?d?aj? a? zza Warszawy, dok?adniej z Kolonii Lesznowola. O ile nie przepadam za kruchymi ciastkami, bo cz?sto trafia?am na suche zaklejacze, tak te zdecydowanie podbi?y moje serce. Kogo nimi nie pocz?stowa?am, przygryza? z podobnym uznaniem š W opakowaniu 250g znajduje si? ok. 7 sztuk do?? sporych ciastek.

Koszt: ok. 7 z?.
KOOOONIEEEEEEEC š
Je?li masz swoich s?odkich faworytów w Trójmie?cie, podziel si? t? wiedz? koniecznie.
B?d? go zjad?.
Be the first to reply